מקרה אמיתי: יוסי ודינה ניגשו למבחן. התנאים לאותו מבחן היו דומים. שניהם קיבלו 80 בציון הסופי. אנשים בסביבתו של יוסי שיבחו אותו על ההישג שלו. "היה מבחן קשה מאוד והשגת השג ממש מכובד". אצל דינה רגילים לראות ציונים גבוהים יותר ולכן אמרו לה שהיא "מסוגלת ליותר".
מה ירגישו שני הילדים?
האם הכל תלוי בנו ובמה שאנחנו אומרים או שביטחון עצמי נבנה מאירועים גדולים בהרבה יותר מאלה?
האמת היא שהכל תלוי באיך שאנחנו מפרשים את התגובות של הסביבה.
יוסי יכול להרגיש שלועגים לו, שלא מאמינים בו, שהוא יכל יותר ודינה יכולה להרגיש הרבה ביטחון בסביבתה שלא מוותרת לה ודוחפת אותה להצלחה.
הורים יכולים להשפיע המון בבניית הביטחון העצמי של הילד.
להלן מספר עצות יישומיות שיכולות לעזור:
1. כשאתם מסתכלים על ההצלחות ו/או הכשלונות של ילדכם, תמיד תתייחסו אל המקום בו הם היו בעבר עם מבט לאפשרויות שיש לו בעתיד. אם בטעות נשווה אותם לסביבתם (או לאח הגדול או המוצלח יותר שלהם), נשמע הרבה יותר אמירות של"כולם יותר טובים ממני", ״שום דבר לא הולך לי, x כבר היה מצליח מזמן". ופחות תחושות של גאווה והצלחה על הישגים עצמיים.
2. תבליטו כל הזמן את החלקים החזקים של ילדכם. חיזוקים אלו יהיו הצדה אותה ילדכם יקח איתם לדרך. ביקורת עצמית שלילית, יש לילדים שלנו בשפע. הילד זקוק לחיזוקים, שיאירו לו איזורים שלו שהוא לא נוטה להתייחס במהלך היומיום.
3. עודדו את ילדכם להתחבר עם ילדים "שעושים להם טוב". ילדים שיכבדו אותם ויעריכו את האיכויות שלהם. הרחיקו אותם מילדים שגורמים להם להרגיש רע כלפי עצמם. לעיתים ילדים חסרי ביטחון עצמי ינסו להרגיש חזקים יותר "על חשבון" ילדים חסרי ביטחון והם יכולים לגרום להם לעשות דברים שליליים כדי להרגיש מקובלים ו/או כדי לרכוש חברים.
4. תנסו לעזור לילדכם להכחיד מצבים בהם יש חשיבה אוטומטית מקטינה כמו: "אני קטן מידי, רק גדולים יכולים להצליח", "הציורים שלי נראים כמו קשקושים. אני לא יכול לצייר יפה". עודדו את הילדים להתנסות גם במצבים לא מוכרים ולקבל באהבה כל תוצאה שתתקבל.
5. תנסו להבין לעומק מתי הילד איבד את הביטחון העצמי שלו. ביטחון נבנה במהלך השנים אם יש לו קרקע פוריה לצמוח. אל תשפטו את ילדכם. אל תרגישו אשמה אם היו כשלים באמצע הדרך. האמינו בילד וביכולות שלו ובאפשרות לבנות ביחד משהו טוב יותר. זהירות, ילד מרגיש אם אומרים לו אמירות מחזקות ולא מאמינים באמת ביכולות שלו!!!
6. תבחרו ביחד עם הילד תחום שבו הוא מרגיש חזק. תפתחו את התחום הזה כי הוא יספק לילד חוויה של הצלחה שחשוב שהוא יפנים אותה ויזכור אותה כשיפגש ברגעים קשים. הצלחה בתחום אחד תביא גם הצלחה בתחומים אחרים ותהיה מקור לביטחון!!!
שיהיה בהצלחה.
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה
050-3372301
Comments