top of page
anati303

אף פעם לא מרוצה - "הפולנייה"

מכירים את אלו שהם אף פעם לא מרוצים? אלו שתמיד יראו את חצי הכוס הריקה ו/או את מה שחסר בכל סיטואציה?

תכירו את שרה (שם בדוי). אישה בשנות ה 60 לחייה שנראה שהיא מוצאת משהו רע תמיד ובכל מצב. זה לא משנה איפה היא נמצאת, בין אם היא תשב במסעדה איכותית, תתעורר ליום שמשי ונעים או תקבל מתנה מושקעת ומפרגנת, שרה תצליח לזהות גם באלו, מה לא עומד בסטנדרטים שלה. אנשים מכירים את שרה בזכות הכישרון הייחודי שלה לזהות את הדבר היחידי שלא הלך מתוכנן באירועים ולהביע את אכזבתה ממנו בקול רם. למרות מאמצי חבריה ליצור רגעים משמחים, שרה תתמקד תמיד בשלילי ותאפיל על כל גישה חיוביות שתקרה בדרכה. ************************ חוסר השביעות רצון התמידי של שרה הופך אותה ל"נוכחות מאתגרת" במסגרות חברתיות. חברים ובני משפחה מוצאים את עצמם נזהרים מאוד לידה, לא בטוחים מתי הביקורת או ההערה הבאה שלה תופיע. ההשקפה הפסימית שלה משפיעה על מצב רוחם של הסובבים אותה ויכולה להפוך מפגשים משמחים למצבים מתוחים מאוד. השליליות הקבועה הזו, מנעה ממנה לאורך השנים לייצר קשרים חברתיים טובים והיא מוצאת את עצמה מתוסכלת מאוד מהזדמנויות שהוחמצו של קשרים משמעותיים יותר מאלו שהצליחה ליצור.

כמו כן, הפסימיות של שרה גובה מחיר מרווחתה האישית. האנרגיה שהיא משקיעה בחיפוש אחר פגמים אצל עצמה ואצל אחרים שואבת אותה רגשית, ומשאירה אותה במצב תמידי של חוסר שביעות רצון. דפוס זה תורם אצלה למתח מוגבר, חרדה והיא שוקעת לא אחת למצבים של דיכאון. הציפייה המתמדת לאכזבה מקשה עליה לראות את היופי והשמחה שיש לחיים להציע, ומשאירה אותה מבודדת רגשית ובלתי מסופקת. *********************** מה עושים?

אמנם השקפת עולם פסימית היא מאתגרת מאוד, אבל היא אינה בלתי הפיכה. שינוי גישה לחיים דורש מודעות עצמית ומחויבות לשינוי. חשוב ששרה תכיר קודם את מי היא מזכירה לעצמה מעברה. אילו דמויות משמעותיות היא הכירה שהתנהגו כמוה ואיפה היא "רכשה לעצמה" את תפיסת העולם השלילית הזאת שלה. אפשר שבחיים של שרה היו הרבה מאוד אכזבות וחוויות שהקשו עליה לראות גם דברים טובים בחיים. אפשר שהיא חוששת מהתמודדות עם הרבה מאוד קשיים ולכן פיתחה חרדה מהעולם הגדול והמאתגר שבו היא חייה. הבנה דינאמית של החלקים שמשרתים אותה בהבעת ביקורת על העולם וכוונה להחליפם באחרים יכולה לסייע לה מאוד בשינוי הגישה שלה כלפיו. בנוסף, ישנם אסטרטגיות קוגניטיבית כמו התמקדות בהכרת תודה ובהיבטים חיוביים של מצבים, שיכולות לעזור בהדרגה לשנות את הנטייה של המוח לחשיבה שלילית ולהפוך אותה לחיובית יותר.

זכרו, המסע מנקודת מבט פסימית על החיים לחיובית ומספקת יותר הוא תהליך הדרגתי. על ידי התייחסות לאמונות הבסיסיות ודפוסי החשיבה המעוררים חוסר שביעות רצון, אנשים כמו שרה יכולים להתחיל להיפתח לעולם של שמחה והערכה מחודשת לרגעי החיים הטובים.

ענת דניאלי עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה 050-3372301

תיוגים:

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page