יום חמישי בערב, אני בדרך לפגישה בקופת חולים. בהמתנה לאחת הרופאות, יושב נער בן 17.5. הוא נראה לחוץ מאוד (הרגל קופצת בלי סוף והעיניים מתרוצצות לכל הכיוונים). אני מחייכת אליו ושואלת שאלה סתמית ("אתה ממתין כאן הרבה? לפעמים יש תורים ארוכים"). הוא משיב לי בשמחה ואני ממשיכה להתעניין בו. מפה לשם מסתבר שהוא לומד היום בכיתה יב'. עוד מעט בגרויות. יש לו צו גיוס והוא בטוח שיגייסו אותו לשירות קרבי ("כי הצבא צריך עכשיו "בשר תותחים" וכל מי שיש לו קצת דופק יגוייס להיות קרבי ולא משנה מה הכישורים שלו"). הוא מת מפחד להתגייס לצבא (צוחק: "עוד לא מתתי ואני כבר מת"). אני עומדת המומה. אין ספק שהוא בחרדה גבוהה והגוף שלו כבר לא עומד בכל המתח הזה. המערכת החיסונית שלו נחלשה והוא כל הזמן חולה. ("אולי בסוף יהיה לי משהו רציני ואז לא תהיה להם ברירה וישחררו אותי מהצבא").
אני מציעה לו לדבר עם מישהו מקצועי ואולי עם הרופאה אליה הולך כדי להתמודד עם הרגשות שלו (הוא לא יודע שאני בעצמי מטפלת). אין לי ספק שבלי עזרה רגשית הסימפטומים הפיזיולוגים רק יחמירו.
אין לי ספק גם שבמדינת ישראל יש עוד לא מעט בני נוער כמוהו שמרגישים חרדה מהמצב הבטחוני ולא ממש "בא להם" לגדול. (כאילו שמישהו שאל אותם).
******************
למלחמה והמצב הביטחוני המתמשך יכולה להיות השפעה עמוקה על בריאותם הנפשית של בני נוער. האיום המתמיד, והידיעה כי הם עומדים להתגייס לשירות קרבי, עלולים ליצור מצוקה משמעותית.
הפחד של הנער הצעיר מלהתגייס ולהתמודד עם הלא נודע בשירות קרבי הוא דוגמה קלאסית ל"חרדת ציפייה": הפעם, חרדה מציפייה לאיום או אירוע עתידיים ובהמשך הבסיס החרדתי הזה יכול להתפתח להפרעה מורכבת יותר כמו למשל "הפרעת חרדה מוכללת" או "strss traumatic dis" .
הסימפטומים הפיזיולוגיים שתוארו על ידי הנער, כמו מערכת חיסונית מוחלשת ומחלות תכופות, הם ביטויים קלאסיים לאופן שבו מתח וחרדה יכולים להשפיע על הבריאות הגופנית. הנער שחש חוסר שליטה על עתידו ותופס את עצמו כ"בשר תותחים" בלבד, מרגיש מצוקה פסיכולוגית אמיתית שמתבטאת בגוף. לחץ מתמשך מחליש את ההגנה של הגוף, דבר שהופך אותו לרגיש יותר למחלות.
בני הנוער שלנו חזקים וחסינים והם מסוגלים להתמודד בכוחות עצמם עם נסיבות מורכבות כמו אלו שאנחנו מתמודדים איתם בימים אלו במדינת ישראל. אולם חשוב לשים לב למצבים בהם נוער שעוד לא התגייס משרד מצוקה ואיש שקט אל מול הארועים להם נחשף מסביבו.
במידה וזיהיתם מישהו במצוקה, מומלץ להפנות אותו לסיוע רגשי
ויפה שעה אחת קודם!!!
תמיד אתכם.
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה
050-3372301
Comments