שינויים הם חלק בלתי נמנע מהחיים, אך לרבים מאיתנו הם מאוד לא פשוטים או יותר נכון לומר מאתגרים מאוד.
ההשפעות הפסיכולוגיות של השינויים יכולות להשתנות מאוד מאדם לאדם, היות והן מושפעות מחוויות עבר אינדווידואליות של כל אדם, החוסן האישי שלו ו/או כושר הסתגלות שלו למצבים משתנים.
ישנם הבדלים בין אדם לאדם. לדוגמא, אדם אחד, גדל לחיים יציבים מאוד. חיים בלי הרבה תהפוכות. לא קרו לו לאורך השנים ארועים משמעותיים, והוא לא עשה שינויים דרסטיים בקריירה או בחיי המשפחה שלו. עבור אדם כזה, כל שינוי בעתיד יכול לאתגר אותו ולעורר אצלו חרדה בגלל שלא הפעילו אצלו לאורך השנים 'שרירי ההסתגלות'.
לעומתו אדם אחר: חווה שינויים תכופים בחייו (כמו מעברי מגורים, החלפת בתי ספר והסתגלות לדינמיקות חברתיות משתנות), פיתח בחייו חוסן וחי בשלום עם מצבים של חוסר ודאות. עבורו שינוי הוא רק עוד חלק מהחיים שלו, משהו שהוא למד להתמודד איתו ולהסתגל אליו.
*******************
מנקודת מבט פסיכודינמית, הקושי בשינוי נובע לרוב מחוויות חיים מוקדמות ומהתהליכים הלא מודעים שהם משפיעים עלינו. היציבות והשגרה קשורות לתחושת ביטחון, שהיא פונקציה עיקרית בשלבי ההתפתחות המוקדמים שלנו. כאשר אין ביטחון יכולים להיווצר פחדים וחרדות עמוקים שלעתים קרובות הם לא מודעים. אפשר לראות את ההתנגדות לשינוי גם כמנגנון הגנה. היא שומרת על אדם מפני איומים שיכולים לפגוע בנפש. אין שינויים אז אין ממה לפחד.
החיים שלנו משתנים כל הזמן. ככל שנקדים להסתגל אל התנועה שבהם, כך יהיה לנו קל יותר להתמודד עם תהפוכות וקונפליקטים אשר ניפגש איתם במהלך המסע שלנו בעולם.
אל תפחדו לנסות ולהתמודד
ב ה צ ל ח ה!!
תמיד אתכם
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית
פסיכותרפיסטית, מדריכה
050-3372301
Comments