top of page

הקשבה שיכולה להציל

  • anati303
  • 29 במאי
  • זמן קריאה 1 דקות

לאורך השנים אני נתקלת במצבים מורכבים וקשים, שבהם ילדים חווים מצוקות משמעותיות אך נמנעים מלשתף את הוריהם. אחת הדוגמאות שנחרטו בזיכרוני היא סיפורה של ילדה שפגשתי לפני שנים רבות. כמו בסיפורי ילדים, גם הסיפור שלה התחיל כך: "לפני שנים רבות…" – אך כאן נגמר הדמיון. זה לא היה סיפור תמים. היא נקלעה לצרה גדולה, וכשנשאלה מדוע לא פנתה לעזרת הוריה, ענתה שהיא פחדה לאכזב אותם, חששה מכעסם, ואף מכך שתפגע בהם.

************************

מקרים כאלו, כמו של הילדה הזאת, ממחישים את החשיבות העצומה של תקשורת פתוחה בין הורים לילדים. מחקרים רבים בתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית מראים כי קשר המבוסס על שיתוף ואמון מגיל צעיר מהווה את הבסיס להתמודדות טובה יותר עם אתגרי החיים. לדוגמה, מחקר של פיאנטה ועמיתיו (2006) מצא כי כאשר יש קשר חם ופתוח בין הורים לילדיהם, הילדים נוטים להצליח יותר מבחינה רגשית, חברתית ולימודית. מחקר נוסף משנת 2017 באוניברסיטת הארוורד הראה שתקשורת יעילה במשפחה מגבירה את תחושת הביטחון של הילדים ומקטינה את הסיכון להתנהגויות סיכון.

כהורים, עלינו להקשיב לילדינו מתוך מקום של אהבה והבנה, ולא משיפוט או ביקורת. חשוב שהם ידעו שהם יכולים לפנות אלינו, גם כשהם מרגישים שנכשלו או טעו, ושאנחנו שם בשבילם תמיד.

כפי שאמר קרל רוג'רס: "הקשבה אמפתית היא אחת המתנות הגדולות ביותר שאנו יכולים להעניק לאחר".

 לפעמים זה ממש ממש קשה, בעיקר כשהילדים מעצבנים או מתנהגים בצורה שנוגדת ממש את הערכים שהיינו רוצים שהם יגדלו לפיהם, אבל אל תשכחו אף פעם את המטרה החינוכית שלכם. בואו נהיה ההורים שיכולים להעניק את המתנה הזו לילדיהם – מתנה של אמון, שיתוף והרבה ביטחון. עוד תקצרו את הפירות של זה בעתיד.

ענת דניאלי

עובדת סוציאלית קלינית

פסיכותרפיסטית, מדריכה

050-3372301



 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page