top of page
anati303

"התנגדות של בוקר"

איזה הורה לא מתמודד כל בוקר עם "אני לא מסוגל/ת להתעורר בזמן וללכת לביהס'?", או "יורד גשם בחוץ, היום אני לא הולך/ת". מי לא נתקל/ת כמעט כל יום עם: "עוד חמש דקות... עוד עשר דקות... כבר, כבר אני קם/ה" ואז מתחילים את הבוקר בעצבים ובחוסר חשק?


******************


מאבק הבוקר עם ילדים הוא חוויה אוניברסלית, ולעתים קרובות הוא מקושר לתופעה פסיכולוגית המכונה "התנגדות בוקר" או "רתיעה של בוקר". תופעה זו נצפית על פני קבוצות גיל שונות, למרות שזה קשה להתנהל איתה בכל גיל, ישנם ניואנסים באופן שבו הורים עשויים להתמודד עם ילדים צעירים לעומת בני נוער.

לילדים צעירים יותר, ביסוס שגרת בוקר עקבית היא חיונית ביותר. הם יתפתחו בצורה תקינה אם תהיה להם יכולת חיזוי וידיעה למה לצפות בכל בוקר מחדש. חשוב ליצור להם לוח זמנים ויזואלי, ולהפוך את הבוקר לכיף עם מערכת תגמולים מוכרת מראש (צעידה משותפת לביהס', לקחת את הכלב.ה לטיול, ארוחה טעימה וכד'), להבטיח שהם ישנו מספיק במהלך הלילה, שכן עייפות יכולה לתרום להתנגדות הבוקר.

לעומת זאת, אצל בני נוער, כל העניין של התעוררת בבוקר, הופך למחול של אוטונומיה ואחריות. בני הנוער מצהירים על עצמאותם בחיים בכלל, אך הם עדיין זקוקים להדרכה של המבוגרים האחראיים להם. חשוב מאוד ואפילו הכרחי עם מתבגרים לערב אותם ביצירת שגרת הבוקר שלהם. דברו איתם על האחריות שלהם (להגיע בזמן), הציבו בפניהם ציפיות והעצימו אותם לבצע את הבחירות שלהם בתוך הגבולות הללו. כמו כן, גם אצלם, הדגישו את החשיבות של שנת לילה טובה.


אני נשאלת הרבה בקליניקה איפה להתעקש ואיפה לוותר?


חיוני להתעקש על דברים שאי אפשר לעשות עליהם משא ומתן. בעיקר בדברים שחשובים ממש לרווחתם, כמו שינה מספקת, ארוחת בוקר מאוזנת ועמידה בזמנים. עם זאת, ניתן לאפשר גמישות בתחומים שבהם הם יכולים להפעיל בחירה, כדי לטפח תחושת אוטונומיה (להעדר מביהס' מספר פעמים בסמסטר לפי בחירתם).

חשוב שתשמרו תמיד על תקשורת פתוחה עם הילדים שלכם. שוחחו עם הילד/ה או המתבגר/ת שלכם על הבוקר שלהם. הבנת נקודת המבט שלהם יכולה לחשוף בעיות בסיסיות בחיים שלהם .

שתפו אותם ביצירת שגרת הבוקר שלהם. כך תטפחו אצלהם תחושת אחריות ואוטונומיה.

חשוב מכל אלו שהטונים יהיו חיוביים ושתהיו עקביים. התחילו את הבוקר באווירה טובה. עודדו הצהרות והבעת תודה ותבססו שגרה עקבית שתסייע בבניית הרגלים.

זכרו, כל ילד הוא ייחודי. מה שמתאים לילד אחד אולי לא יתאים לאחר, אבל גמישות ותקשורת כל כך חיוניים בהתמודדות עם המולת הבוקר עם ילדים ובני נוער שאסור לכם לוותר עליהם.

העיקר שיהיו לכם יום טוב.


ענת דניאלי

עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page