top of page
anati303

חרדת מוות

בימים אלו אני פוגשת בחיה (שם בדוי), אישה מבוגרת שנאבקת בחרדת מוות במשך שנים.

חיה חוותה אובדנים רבים בחייה, כולל פטירתם הפתאומי של הוריה ומותו בטרם עת של חבר קרוב. חוויות אלו השפיעו עליה עמוקות, והובילו לפחד מכריע מפני מוות שלה.

החרדה של חיה מתבטאת במחשבות מתמידות על מוות, פחד ממחלות ועיסוק בשבריריות החיים. היא מתקשה לצאת לחופשות או לעסוק בפעילויות משמעותיות כמו גם תכנון העתיד שלה, בגלל הפחד המתיש שלה שאולי יקרה משהו רע לה או לקרובים אליה. גם מערכות היחסים של חיה נפגעו לאורך השנים, היא "משגעת" את בעלה וילדיה שיעשו בדיקות רפואיות חוזרות, שיאכלו בריא, שלא יצאו מהבית וכד', מתוך פחד לאבד אותם.

*********************** חרדת המוות של חיה, מוכרת לאנשים רבים אחרים שאני פוגשת בקליניקה. הפחד שיקרה משהו לעצמי או לקרובים לי, זהו פחד שורשי שמחלחל למחשבות ולרגשות של אנשים, וגורם להם להרהר בבלתי נמנע ולהטיל ספק במשמעות החיים.

ש - למה זה קורה?

ת - חרדת מוות יכולה להופיע מסיבות שונות, כולל:

1. פחד מהלא נודע: המוות מייצג תחום אפוף אי ודאות ומסתורין. חוסר היכולת לתפוס את מה שנמצא מעבר לחיים יכול לעורר חרדה ושאלות קיומיות לגבי טבע הקיום.

אובדן ופרידה: מוות גורר לעיתים קרובות אובדן של יקירים או פחד להיפרד מהם. האבל והכאב הקשורים לאובדן יכולים להגביר את חרדת המוות, כאשר אנשים מתמודדים עם הסיכוי להיפרד מאלו הקרובים להם.

חרטות ועסקים לא גמורים: המודעות לתמותה יכולה להעלות על פני השטח חרטות על חלומות שלא התגשמו, קונפליקטים לא פתורים או הזדמנויות שהוחמצו. הפחד להשאיר דברים לא גמורים או בלתי מוגמרים יכול להעצים את חרדת המוות.

********************* ש- אז מה עושים? ת - ההתמודדות עם חרדת מוות היא מסע אישי ואינדיבידואלי עמוק ולא פשוט. חשוב קודם כל לחקור את חרדת המוות האישית שלכם ולהבין מאיפה היא באה. לפעמים חיבור והשלמה עם אירועי העבר וההשפעות שלהם עליכם ועל המקורבים לכם, יכול לסייע להבין שהמציאות העכשוית והעתידית שלכם לא בהכרח הולכת לשחזר את עצמה גם הפעם. במקרה שמדובר במחשבות שליליות בנוגע לעבר או לעתיד חשוב לנסות לעבוד על שינוי דפוסי החשיבה שהתקבעו בכם בנוגע לנושא.

לפעמים, חרדה שנובעת מ"פחד מהלא נודע" יכולה גם להשתפר תוך כדי עיסוק בתחום עצמו, כמו בלמידה של תהליך האבל למשל. חשוב לדעת כי הנושא של המוות נלמד רבות באקדמיה ויש לחוקרים הרבה מידע למסור לכם על דרכי התמודדות שונות עם התופעה.

כמובן אם חרדת המוות שלכם משפיעה באופן משמעותי על חיי היומיום שלכם, אל תהססו לפנות לקבל טיפול.


זכרו, ניהול חרדת מוות הוא מסע אישי, וחשוב להיות סבלניים ולחמול עם עצמכם במסע לטיפול בהפרעה המאוד לא פשוטה הזאת.


ענת דניאלי עו"ס קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה 050-3372301

תיוגים:

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page