top of page

כל העולם אשם – ואני נשאר במקום

  • anati303
  • 29 במאי
  • זמן קריאה 2 דקות

כשכל העולם אשם – מה זה עושה לנו?

אני פוגשת לא מעט אנשים שאומרים:

"אם הוא לא היה מתנהג ככה, הכל היה נראה אחרת."

"בגלל ההורים שלי אני כזה, אין לי סיכוי להשתנות."

"הבוס שלי הרס לי את הקריירה, הוא פשוט בלתי נסבל!"

"החיים שלי היו הרבה יותר טובים אם אנשים סביבי היו מתנהגים אחרת."

כשמשהו משתבש, זה טבעי לרצות להצביע על האשם. להרגיש שלא אנחנו אחראים לקושי, אלא מישהו אחר. האצבע מופנית החוצה, כי שם נמצא ה"כשל", ושם, לכאורה, גם הפתרון.

****************************

מבחינה פסיכולוגית, ההאשמה מאפשרת לנו להימנע מהכאב של האחריות. היא מגנה עלינו מפני תחושת כישלון, בושה או חוסר אונים. כשאנחנו מאמינים שהבעיה נמצאת אצל מישהו אחר – אנחנו לא צריכים להתמודד עם עצמנו. זה מנגנון שמעניק לנו תחושה רגעית של שליטה, אבל בטווח הארוך הוא משאיר אותנו תקועים.

מחקרים בפסיכולוגיה חברתית מראים שאנשים שנוטים להשליך אחריות על אחרים חווים יותר סטרס, חוסר סיפוק וקושי ביצירת מערכות יחסים בריאות. לעומת זאת, מי שלוקח אחריות אישית – גם כשזה מאתגר – נוטה להרגיש יותר מסופק, חופשי ומסוגל להשפיע על חייו.

כשאנחנו חיים מתוך תפיסה שהעולם נגדנו, אנחנו בעצם מוותרים על הכוח שלנו. אם הבעיה תמיד נמצאת אצל מישהו אחר, אז גם הפתרון מחוץ להישג ידינו. זה מצב שמוביל לתסכול מתמשך, לחוסר אונים ולמעגלים חוזרים של אכזבה.

נוסף על כך, אנשים שמאשימים אחרים לעיתים קרובות מוצאים את עצמם מבודדים – כי סביבתם חווה אותם כקשים, כמתגוננים, או אפילו כקורבניים. מערכות יחסים הופכות להיות שטח נפיץ, מלא האשמות וטינה, במקום מקום של צמיחה הדדית.

ש' - אז מה עושים? איך אפשר לשנות גישה?

ראשית, במקום לשאול "מי אשם?", כדאי לשאול "מה אני יכול לעשות אחרת?" כדאי לקחת אחריות. לא על כל העולם, אבל על מה שבשליטתנו.

לשים לב לדפוסי החשיבה שלנו: האם אני נוטה להשליך על אחרים? האם אני יכול לראות את התמונה באופן מאוזן יותר? אולי אנשים פוגעים בנו לא מתוך כוונה רעה, אלא מתוך החולשות והקשיים שלהם? כדאי שנפתח חמלה גם כלפי עצמנו וגם כלפי אחרים, כי אף אחד לא מושלם.

במקום להשקיע אנרגיה בהאשמות, אפשר לנתב אותה לפעולות שיקדמו אותנו. ללמוד למשל לקחת אחריות על החיים שלנו ולגלות שהכוח לשנות נמצא אצלנו.

 זה לא תמיד נוח, זה דורש אומץ, אבל זה הדרך היחידה לצאת מתקיעות – ולחיות חיים מספקים ואותנטיים יותר.

תנסו את זה.

תמיד אתכם,

ענת דניאלי - פסיכותרפיסטית / מטפלת רגשית

עו"ס קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה

 050-3372301



 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page