אמא אומרת לי על הבן שלה שקשה לה ממש לאהוב אותו: "יש לי לא מעט ילדים. עם כל אחד מהם לפעמים קשה לי, אבל לא ככה. אותו אני ממש לא אוהבת".
******************* האם יתכן שהורה לא יאהב את הילד שלו?
באופן כללי, תהליך ההתאהבות בילד, המכונה לעתים קרובות "קשר הורי" או "התקשרות", משתנה מאדם לאדם ויכול להיות תלוי בהרבה מאוד גורמים. בשונה מהמיתוס הרווח לפיו שההורה מתאהב בילד שלו ברגע שהוא רואה אותו, קשר רגשי עשוי שלא להיות מיידי עבור כולם, וזה נורמלי לחלוטין. לפעמים האהבה של הורה לילד מתפתחת עוד בתקופת ההריון, כשהאם מרגישה את הבעיטות של העובר שלה ברחם, לפעמים זה קורה עם החיוך הראשון של הילד או כשהוא משיג כל מיני אבני ההתפתחות. הספרות הפסיכולוגית מציינת את העובדה כי רוב ההורים נקשרים לילדים שלהם כשהם מטפלים בהם ודואגים לשלומם. אולם, הקשר הזה לא תמיד מובן מאילו, לפעמים הקשר הזה מאתגר מאוד את ההורים.
ישנם מצבים בהם מתרחשים שיבושים בהתקשרות מוקדמת בין ההורה והילד, כמו למשל הזנחה הורית או טיפול לא עקבי שלהם. מצבים אלו יכולים להשפיע על יכולתו של ילד ליצור התקשרויות בטוחות עם אחרים בשלב מאוחר יותר בחיים. כשההתקשרות אינה בטוחה, כמו במעגל קסמים, גם ההורה עצמו לא מצליח להתחבר לילד שלו.
הספרות הפסיכולוגית מדברת על טראומות בלתי פתורות של הורים או חוויות שליליות שקרו להם בעבר, שעלולות להפריע ליכולת שלהם להתחבר רגשית עם הילדים שלהם. בעיות רגשיות לא פתורות יכולות להתבטא כקושי להביע אהבה.
נמצא גם כי הורים המתמודדים עם מצבים נפשיים קשים כמו דיכאון או חרדה או כאלו הסובלים מהפרעות אישיות שונות, עלולים להתקשות ליצור קשרים רגשיים בריאים עם ילדיהם.
בחלק מהמקרים, טמפרמנט סוער של הילד, חוסר ויסות רגשי שלו או התנהגויות "מאתגרות" (כמו טנטרומים למשל) כמו גם תכונות אישיות של ילד עלולות להשפיע מאוד לשלילה על מערכת היחסים בין הורה לילד.
********************
חשוב לזכור שדפוסי התקשרות ומערכות יחסים בין הורים וילדים הם דינמיים ויכולים להשתנות לאורך זמן עם התערבות ותמיכה מתאימה.
גם התנסויות שליליות שהיו בעבר לא בהכרח מכתיבות תמיד את היכולת של ההורים לאהוב או ליצור מערכות יחסים משמעותיות עם הילדים שלהם בעתיד.
אבל אם הורה מודאג לגבי יכולתו להתחבר לילדו או חווה תחושות מתמשכות של ניתוק, חשוב שהוא יבקש תמיכה והכוונה מגורם מקצועי. התערבות מוקדמת ותמיכה יכולים להיות חשובים מאוד בטיפוח יחסי הורים וילדים בריאים ובהתפתחות הרגשית והחברתית של הילד בהמשך.
העיקר שיש כוונה ורצון לפעול לעשות שינוי.
"עת לאהב"
ענת דניאלי עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה 050-3372301
Comments