top of page

למה קשה לנו לזכור מחמאות?

  • anati303
  • 29 במאי
  • זמן קריאה 2 דקות

יוסי (שם בדוי) סיפר לי באחת הפגישות שהוא חווה ביקורת קשה בעבודה מאחד המנהלים אחרי שהוא עשה משהו שנתפס בעיניו לא כל כך משמעותי. האירוע של הביקורת נצרב בזיכרונו והוא חזר אליו שוב ושוב כל פגישה. יוסי חשש שמה שהמנהל אמר, הפך אותו להיות "פחות מקצועי" בעיני אחרים. לעומת זאת, שבועות קודם לכן, אותו מנהל שיבח אותו על הישג משמעותי שהיה לו– אך המילים הטובות שקיבל, חלפו על פניו במהירות והוא לא זכר אותם. יוסי התקשה "לעצור ולהנות" מהרגע הזה, וזיכרון הביקורת נשאר חזק יותר בזיכרונו.

תנסו על עצמכם:

תעצרו 60 שניות ותחשבו על 3 רגעים שהייתם הכי מאושרים בחיים שלכם.

.

.

תעצרו 15 שניות ותחשבו על רגעים קשים שהשפיעו לכם על החיים.

.

.

אם תחשבו על הדברים תמצאו שהיה לכם קל יותר עכשיו ולאורך החיים להעניק משקל רב יותר לאירועים השליליים אשר קרו לכם מאשר לחיוביים יותר.

התופעה הזאת (של הטיית השליליות) והיא קשורה לאופן שבו המוח האנושי מעבד זיכרונות ואירועים רגשיים.

********************

למה זה קורה?

המוח שלנו מתוכנת לשרוד, ולכן הוא נותן עדיפות לאירועים שליליים כדי שנוכל ללמוד מהם ולהימנע ממצבים דומים בעתיד. רגשות שליליים, כמו פחד, כאב או אכזבה, נצרבים חזק יותר בזיכרון כי הם נחשבים חיוניים להישרדות.

מאותה סיבה, מבחינה פזיולוגית, אירועים קשים, מעוררים רגשות חזקים שגורמים להפעלה מוגברת של האמיגדלה במוח (אזור המעורב בעיבוד רגשות וזיכרונות רגשיים). כשזה קורה, הזיכרון של האירוע נעשה חזק וברור יותר. לעומת זאת, אותו תהליך אינו מתרחש ברגעים של אושר. רגעים כאלו, נוטים להיות רגעיים, ופעמים רבות אנו פשוט חווים אותם בלי לחשוב עליהם יותר מדי.

"האושר לא טמון במה שיש לנו, אלא בדרך שבה אנו רואים את מה שיש לנו." לכן, חשוב שנלמד לעצור, להעריך ולהתמקד ברגעים החיוביים.

אם נתרגל לעצור ולהתמקד גם בחוויות חיוביות, נוכל ליצור זיכרונות חזקים יותר מרגעים משמחים, ולהפחית את המשקל שאנו מעניקים לאירועים שליליים יותר.

זה הרבה שאלה של אימון

ב ה צ ל ח ה

ענת דניאלי

עובדת סוציאלית קלינית

פסיכותרפיסטית, מדריכה

050-3372301



 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page