בימים האחרונים אני שומעת אצל אנשים הרבה את האמירות האלו:
* "פתאום כל אחד שאני לא מכירה שמסתכל לכיוון הרחוב שלי, נראה לי מחבל".
* כשאני רואה טנדר לבן הלב שלי מתחיל לדפוק חזק.
* "כל רעש מקפיץ אותי ואני בטוח/ה שמישהו פורץ לי הביתה ו/או חופר מנהרה מתחת לבית.
* אני אהיה זהיר/ה עם כל איש מקצוע שיכנס אלי הביתה כי לעולם לא אדע אם אפשר לבטוח באדם הזה או לא ואם הוא יתהפך עליך יום אחד.
"מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים".
*******************
השלכותיו של אירוע טראומטי, כמו מלחמה, עלולות להוביל לעתים קרובות לעירנות מוגברת, זהירות מוגזמת ותחושה מתמשכת של פחד וחוסר אמון. תגובות אלו יכולות להיחשב נורמטיביות, במיוחד במצב שבו אנחנו נמצאים, וחשוב להיות ערניים אם יש מצבים שנחשדים כמסוכנים ולדווח עליהם אך יש נקודה שבה תגובות אלו יכולות להפוך לפתולוגיות ולהשפיע על התפקוד היומיומי.
פחד זה מנגנון הגנה טבעי שמופעל על ידי רבים מאיתנו אחרי האיום האחרון. אנשים ערניים יותר, זהירים יותר, ומתקשים לסמוך על אחרים כמו גם להרגיש בטוחים פחות בסביבות מוכרות.
ערנות מתמדת למשל עלולה להוביל לתשישות, למתח רגשי ולמתח במערכות יחסים. פחדים עם הזמן עלולים לבודד אנשים, לפגוע ביכולות קבלת ההחלטות שלהם ולשחוק את תחושת הביטחון והרווחה שלהם.
חשוב שתזהו איפה אתם נמצאים על הרצף בין פחד נורמטיבי לבין פחד פתולוגי. אם אתם חוששים מידי כדאי שתמצאו את הדרך להחזיר לעצמכם את תחושת הביטחון והשליטה שלכם. כדאי שתתאתגרו מחשבות לא רציונליות אם ישנם כאלו ותעשו חשיפות הדרגתית לדברים מהם אתם חוששים (שהם הרבה יותר בטוחים ואין בהם סכנה לפגיעה).
יעזור מאוד לעבוד על היצמדות לחוויות בהווה ולשים לב למחשבות של "מה יהיה אילו" שמתרוצצות אצלכם בראש.
מומלץ שתתחברו לאנשים אחרים שמבינים את החוויות שלכם, ותבינו שתהליך ההסתגלות מחדש למציאות לוקח זמן. והכי הכי חשוב שתשימו לב אם תחושת חוסר הביטחון והפחד מעוררת אצלכם מחדש ארועים שמוכרים לכם מהעבר שלכם ואז תוכלו להבין את החששות שלכם יותר.
אם אתם מרגישים שקשה לכם לבד, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית.
תמיד אתכם
ענת דניאלי
עו"ס קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה
050-3372301
Comments