שנים אני שומעת הורים מאיימים על הילדים שלהם: "אם לא תכין שיעורים ניקח לך את הטלפון"... "אם לא תסדר.י את החדר לא נסכים שאף חברה.ה תבוא לבקר אותך"... "את.ה מדבר.ת לא יפה? אין יותר דמי כיס".
מתי תבינו שעונשים לא עובדים???
*****************
הרבה טכניקות הורות, כולל ענישה, עוברות לעתים קרובות בתורשה מדור לדור. הורים עשויים לנקוט בשיטות של משמעת שהשתמשו בהם ההורים שלהם ולהנציח מעגל שנמצא שאינו יעיל ביותר.
מחקרים מצאו כי שיטה של ענישה על ילדים (גם אם היא עובדת לטווח הקצר), יכולה להשפיע בצורה משמעותית על התפתחותם הרגשית של הילדים. נמצא שילדים שנענשו רבות על התנהגות שנתפסה אצל הוריהם 'לא תקינה' פיתחו בהתפתחותם הפרעות חרדה, הערכה עצמית נמוכה ובעיות התנהגות. איומים ועונשים יכולים להוביל לפחד ולא להבנה בין הורים וילדים.
בנוסף, מערכת יחסים המבוססת על ענישה ולא על חיזוקים חיוביים יכולה לפגוע על הקשרים בין ההורים לילדים. פחד מעונש יכול להוביל לירידה בתקשורת ביניהם, בעיות אמון ונסיגה רגשית.
לעומת זאת, טכניקות הורות חיוביות יותר המעודדות התנהגות טובה מבלי להזדקק לאיומים או עונשים נמצאו יעילות ואפקטיביות הרבה יותר.
טכניקות אלו יכולות לכלול:
חיזוקים חיוביים: כאשר הורים מתגמלים התנהגות טובה כדי לעודד את החזרה שלה בעתיד.
הצבת ציפיות ברורות: קיום שיחות פתוחות על כללים וציפיות של ההורים מהילדים שלהם בתוך הבית והשלכות אי קיום שלהם. חשוב שהשיח יהיה הוגן ומובן לילדים.
זמן איכות: כדאי לבלות זמן עם הילד כדי לדבר על רגשות והתנהגות בצורה רגועה ומובנת, במקום לבודד אותם באמצעות מה שנקרא "פסקי זמן". לעזור לילדים לחשוב על השלכות ההתנהגות שלהם ופתרונות לבעיות שנוצרות ולקדם הבנה.
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית,
פסיכותרפיסטית, מדריכה
050-3372301
Comments