במהלך פגישה טיפולית עם חייל מילואים שחזר מהמלחמה נכנס זבוב לחדר הטיפול. אני מבחינה בזבוב וחוששת שהוא יפריע למטופל לעבד את החוויות הקשות שהוא עבר. אני תופסת את הזבוב שעבר לידי בכף היד שלי ואז ניגשת לחלון, פותחת אותו ומשחררת את הזבוב החוצה. החייל מופתע מהפעולה שלי וצוחק בקול: "את לא מסוגלת לפגוע אפילו בזבוב ותראי אותם: שחטו, רצחו, אנסו בלי הבחנה ומצפון את כל מה שעבר להם מתחת לאף".
דיברנו על מוסר, על גבולות אדומים ועל פקודות בלתי חוקיות בעליל.
המלחמה הזאת השאירה את חותמה על כל כך הרבה נפשות של אנשים.
**************************************************
חוקר בשם ברט ליץ פרסם ב 2009 מאמר בשם "פגיעה מוסרית ותיקון מוסרי אצל שורדי מלחמה: מודל ראשוני ואסטרטגיית התערבות". במאמר הוא בחן את התחום של מוסריות והשפעותיה על אנשי צבא וחיילים משוחררים. בהתייחסו ל"פגיעה מוסרית" הוא מתייחס למצוקות הפסיכולוגיות של בני האדם הנובעות מפעולות, או היעדרן, המפרות את הקוד המוסרי או האתי. המושג הזה הוכר יותר ויותר כבסיס לטראומות בקרב יוצאי קרבות צבאיים שאולי היו עדים או השתתפו בפעולות שמתנגשות עם אמונותיהם המוסריות.
ליץ במחקרו הגיע למסקנה שפגיעה מוסרית נובעת מפעולות (או מחדלים) החורגים בצורה עמוקה את האמונה המוסרית והציפיות האתיות של הפרט. אלה עשויים לכלול פעולות של ביצוע (לדוגמה, הרג או פגיעה באחרים), פעולות של מחדל (למשל, אי מניעת נזק), או בגידה על ידי דמויות סמכותיות או חברים עמיתים. חוויות כאלה מובילות למצוקה רגשית.
ההשפעה הפסיכולוגית של פגיעה מוסרית לפי ליץ מאופיינת ברגשות עזים של אשמה ובושה. אשמה קשורה לעתים קרובות לפעולות ישירות של האדם הסותרות את המוסר האישי, בעוד שבושה כרוכה בתחושה רחבה יותר של עצמי כפגוע או לא מכובד. המחקר מדגיש כי רגשות אלו מלווים במשבר רוחני או קיומי, המוביל לאובדן משמעות בחיים או לתחושות שלי קושי לסלוח.
חיילים משוחררים הסובלים מפגיעה מוסרית עלולים לחוות סיבוכים בהסתגלותם הפסיכולוגית לאחר ה. זה יחזרה הביתה. הסימפטומים שלהם יכולים להתבטא בדיכאון, PTSD והפרעות חרדה אחרות.
טיפול:
ליץ תמך בגישות טיפוליות ספציפיות לטיפול בפגיעה מוסרית. בעיקר טיפולים אינטנסיביים קצרי מועד אשר מתמקדים בסיוע לאנשים לחשוף ולפעול דרך הקונפליקטים המוסריים והאתיים שחוו. הטיפול משתמש בטכניקות משחק תפקידים ונרטיביות כדי לעזור לחיילים להתעמת ולבטא את רגשותיהם לגבי חוויותיהם.
טיפול זה נועד לא רק להפחית את הסימפטומים אלא לטפח תיקון מוסרי ופיוס עם עצמך ואחרים. זה מעודד חיילים משוחררים לפתח חמלה כלפי עצמם ולהבין את מעשיהם בתוך המורכבות של סביבתם.
עבודתו של ליץ מדגישה את חשיבות ההבחנה בין רגשות אשמה שהם רציונליים (מבוססים על אחריות אישית מציאותית) לבין אי-רציונליות (כאשר אנשים עשויים להרגיש אחריות לאירועים שאינם בשליטתם). התערבויות טיפוליות מתמקדות לעתים קרובות בסיוע לאנשים לנסח מחדש את חוויותיהם ותפיסות האשמה שלהם כדי לשקף בצורה מדויקת יותר את הנסיבות והאחריות שלהם.
חשוב מאוד שנתייחס לממדים המוסריים והאתיים של טראומה, במיוחד במסגרות צבאיות. ונטפל בהם מבעוד מועד לפני שהם יתפתחו להפרעות מורכבות יותר.
אם אתם סובלים מרגשות אלו ואחרים אל תהססו לפנות לקבל עזרה
שנדע ימים קלים מאלו.
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית,
פסיכותרפיסטית, מדריכה
050-3372301
Comments