הבוקר יצאתי לפגישה ובדרך ראיתי את אחת השכנות שלי עומדת עם הילדים שלה מתוסכלת ליד הרכב והילדים לחוצים מאוד. אחרי כמה שניות היא עצרה אותי, והתחננה שאקח את הילדים לביהס' כי היא שכחה לכבות את האורות בלילה ונגמר לה המצבר. "בגללי הם יאחרו לבית הספר. יש לו מבחן היום ואני אהיה אשמה אם הוא יכשל" היא קשה מאוד עם עצמה. הקפצתי את הילדים אל בתי הספר, הטענתי לה את המצבר וישבתי איתה לשיחה על חמלה עצמית וההבנה שלכולנו זה יכול לקרות.
בקליניקה שלי אני שומעת לא מעט אנשים שמאשימים את עצמם ובדברים גדולים הרבה יותר: • "אם הייתי קוראת את הסימנים קודם הוא היה חי עכשיו". • "אם היינו הולכים לבית החולים בזמן הכל היה בסדר". • "אם הייתי נותנת לו מספיק כסף הוא לא היה מסתבך". • "אם הייתי מחנכת אותו אחרת הוא לא היה גדל כזה".
האשמה מעסיקה לא מעט את המחשבות של אנשים והיא יכולה להשפיע על רווחתם ועל מערכות היחסים שלהם.
סוגים שונים של אשמות: 1. "הדרך לגיהנום רצופה בכוונות טובות": אשמה הנובעת מדברים שעשינו בעבר או החלטות שלקחנו מבלי להתכוון אליהן שהיו להן השלכות שליליות.
2. כאשר ערכים אישיים או אמות מידה מוסריות הופרו. כאשר העקרונות האתיים המופנמים של אנשים נמצאים בדיסוננס אל מול המעשים שלהם.
3. כאשר אנשים מאמינים שהם לא עמדו בציפיות או מילאו התחייבויות כלפי אחרים. רצון בלתי הגיוני לשמור כל הזמן על מערכות יחסים הרמונית עם אחרים.
4. ניצולים מאירועים טראומטיים או תאונות עלולים לחוות "אשמה של ניצולים", כאשר הם מרגישים אשמה על כך ששרדו בעוד שאחרים לא.
******************** כדי להתמודד עם רגשות אשמה מומלץ להכיר ולקבל את רגשות האשמה שלכם ללא שפיטה עצמית. הבינו שאשמה היא רגש אנושי טבעי וכשאתם מרגישים אותה זה סימן לכך שאתם מעריכים את מעשיכם והשפעתם. אתם יכולים להתנצל בפני אחרים, אולי להציע פיצוי ובעיקר ללמוד מהטעויות שלכם כהזדמנות לצמיחה אישית ושינוי חיובי.
בעיקר חמלו כלפי עצמכם. הבינו שכולם עושים טעויות ואתם לא יוצאי דופן. התייחסו לעצמכם באותה הבנה וסליחה שהייתם מציעים לאחרים במצבים דומים.
היו קלים יותר עם עצמכם!!!
בהצלחה
ענת דניאלי פסיכותרפיסטית, מדריכה 050-3372301
تعليقات