הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית וקוגניטיבית של אמהות ואבות לפני לידה או לידה ראשונה
- anati303
- 20 במאי 2020
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 14 בספט׳ 2023
הכנה נפשית ללידה
הכנה רגשית / נפשית ללידה או להריון ראשון. אם יש לכם שני קווים חדשים על המקלון שבודק הריון, אז מגיע לכם “מזל טוב”. יצאתם לדרך חדשה, אתם מצפים לתינוק/ת חדש/ה. השלב הזה שבו אתם נמצאים, מלווה בהרבה רגשות ומחשבות שחלקם חיוביות וחלקן שליליות ולפעמים הן בשליטה ולפעמים הן מציפות אתכם/ן.
את ובן/ת זוגך/תך נמצאים מעכשיו, ללא ספק, “ברכבת הרים” רגשית / נפשית ופיזית של אתגרים, שקוראים להם “בריאת חיים חדשים”. במאמר הזה נכין אתכם/ן להולדת התינוק החדש. נכין את האם, האב וגם את הילדים ונדבר גם על מצבים בהם משהו משתבש בדרך ולא הכל הולך כפי שצפיתם שיקרה.
הכנות לפני לידה
הכנה נפשית לאם לקראת הלידה – הכנה קוגניטיבית
“אימון מחשבתי” – שימי לב למחשבות אוטומטיות אשר מציפות אותך. הביני שהן נולדו בוודאי, הרבה לפני ההריון עצמו, כשנחשפת אולי לתפיסות או לכשלים אשר קרו לנשים בהריון או אפילו בהריונות הקודמים שלך עצמך. תניחי למחשבות השליליות להמשיך לדרכן, אל תילחמי בהן. במקומן תאפשרי כניסה למשפטי חיוב כמו: “אני מסוגלת לעשות את זה”, “יש לי את כל האפשרויות להצליח ושמה שתלוי בי יהיה טוב”.
השלימי עם מה שאת יכולה / לא יכולה לעשות – הביני שיש דברים שלא יהיו בשליטה שלך, אבל יש דברים שאת כן יכולה לדאוג להם. השקיעי אנרגיה במה שאת כן יכולה לעשות. דברי עם התינוק/ת שלך, עם עצמך, למי שמאמינה – התפללי, נסי להרגיע את הנשימות שלך ובמקביל את קצב דפיקות הלב. בהתחלה תתאמני בזה בזמן רגיעה ואח”כ תהי מוכנה גם בשלבים לחוצים יותר.
תכנני – רגע הכניסה להריון הוא כמו קפיצה ענקית אל הלא נודע. אף אחת לא יכולה לחזות מראש ובוודאות מה מצפה לה ההמשך אבל חשוב שהקפיצה הזאת לא תהיה קפיצת באנג’י עבורך או עבור משפחתך, אלא, שיהיה לך חבל אליו תוכלי לקשור את עצמך במצבים של חרדה ואי וודאות. תכנני את מה שאת יכולה לדאוג לו. דברים שיכולים להיות בשליטתך, כמו למשל, מי היית רוצה שיהיה איתך בין הצירים. חשבי איך את מגיבה בשעה של קושי. אם את אדם שנוהג להתמודד לבד, הכיני את המלווה שלך להניח לך ולבדוק איתך מידי פעם מה את מרגישה. אם לשתף בתחושות יכול לעזור לך, “דברי את הכאב החוצה”. תדאגי שמי שנמצא איתך יהיה אדם, שאת מסוגלת “לשחרר” לידו ולא להיות בשליטה וזה לא תמיד חייב להיות בן/ת הזוג שלך.
בחרי ללדת בבי”ח לצד אנשים שאת נותנת בהם אמון – ישנם רגעים במהלך הלידה שתצטרכי לוותר בהם על שליטה. בדקי היטב באיזה בי”ח את בוחרת ללדת, כדי שאם משהו ישתבש, תוכלי לסמוך על הצוות הרפואי שהוא עושה את העבודה שלו בצורה הכי טובה.
דמייני את הרגע שאחרי – טיבה של נבואה להגשים את עצמה. דמייני את עצמך ואת בן/בת זוגך, מצרפים תינוק חדש למשפחה ואיך יהיה הרגע שבו תביאו אותו הביתה.
השתדלי למפות ולהבין מהם הפחדים שלך ולא להגיב לפיהם – לפעמים אנחנו מגיעות ללידה עם שק של פחדים, שהם לא בהכרח קשורים לסיפור הלידה העכשווית שלנו. אנחנו יכולות להיות מושפעות מסיפורי לידה של יולדות אחרות או סיפורי לידה של תינוקות קודמים, שלנו עצמנו. כאשר תצליחי לנטרל רגשות, שאינם קשורים למציאות העכשווית לא תהיי מנוהלת על ידי החרדה שלך אלא מתוך קבלה ושליטה במציאות, שמתרחשת עכשיו.
הכנה לאב לקראת הלידה – “הכנה קוגנטיבית”
בדיוק כמו אצל הנשים, חשוב שגם הגבר יכין את עצמו לקראת הלידה:
“אימון מחשבתי”– זה הזמן להתבונן במחשבות השליליות אשר מציפות אותך הקשורות ללידה של התינוק/ת החדש/ה. הרבה שאלות של “מה אם” אשר מנבאות שחורות או חוששות מפני מצבים שמשהו ישתבש. לפעמים המחשבות השליליות קשורות לתפיסות שגויות שרכשת בעבר בנוגע להורות, להריון, לתפקידים מגדריים של גברים ונשים ועוד’. גברים רבים מרגישים בטעות, שבגלל שהתינוק יוצא מהרחם של האישה, התפקיד שלהם מתחיל רק אחרי שהלידה תתרחש בפועל. שמענו לא מעט גברים שאומרים: “מה כבר אני יכול לעשות בשלב הזה?” או “אני מיותר עכשיו וכדאי שאני אזוז הצידה”. חשוב מאוד שתבין שהתינוק נולד עוד במחשבה של בני הזוג לפני שהתינוק נוצר. יש לך חלק מאוד חשוב בהוויתו והוא זקוק לך להיות נוכח ומשמעותי בכל השלבים החל מההיריון והלידה וכלה בליווי שלו לאורך שלבי התפתחותו. הזמן לעצמך משפטי חיוב כמו: “אני חשוב / נדרש”, “יש לי תפקיד משמעותי בהתפתחות של התינוק הזה”.
“תכנן” – שוחח עם זוגתך ובדוק איתה מה היא מצפה ממך לעשות לפני הלידה, בשלב הצירים ובמהלכם. מצא את המקומות בהם אתה יכול להיות משמעותי עבורה, להקל עליה את כאבה. לפעמים גברים כואבים לא מעט ביחד עם היולדת בכאבים רגשיים של הזדהות או פחד, שכדאי להיות מוכנים אליהם ולא להתעלם מהם. מצא מה יוכל לעזור לך להרגיש טוב יותר אם תרגיש ברגשות אלו.
תכנון כלכלי – בנוסף, אחד הדברים שנמצאו שהכי מפחידים גברים לפני ואחרי לידה הוא הנושא הכלכלי והמחשבה איך הם יוכלו לפרנס את המשפחה המתרחבת ואת הצרכים המתגברים שלה. חשוב מאוד שתתכונן לשינוי באיזון בין העבודה לחיים עם בת הזוג שלך והתינוק החדש. חסוך כסף לתקופה הראשונה ושתף את המעסיק שלך בתוכניות שלך בנוגע לחופשה שאתה מתכנן אחרי הלידה.
מפה את הפחד / החרדה שלך – שים לב לתחושות ולרגשות שממלאות אותך כשאתה חושב על ההיריון והלידה של התינוק/ת שלך. מה מרגש אותך? ממה אתה חושש? איך היית מדמיין את השלב הזה ומה הוא מעורר בך. לפעמים תפיסות ורגשות שאיתם אנחנו מגיעים לסיטואציות בחיים קובעות ומנהלות את המציאות העכשווית שאתם נמצאים בה וכדאי שלתינוק/ת שלך תהיה נקודת פתיחה חדשה וקלה יותר עם הורים מודעים לעצמם ולא משליכים עליהם תחושות ורגשות שאינם קושרים אליהם.
ואם משהו משתבש לקראת הלידה?
תנודות במצבי הרוח במהלך המסע הזה ובשלב הזה שבו אתם נמצאים, אופייניות ונורמטיביות מאוד. המח שלכן מוצף בהורמונים והגוף שלכם דרוך ו/או מתפקד עכשיו בשניים גם עבור תינוק. אתם יכולים להרגיש לפעמים, שהמסע הזה הופך להיות מבלבל, לא צפוי ולא תמיד קל עבורכם. נשים וגברים רבים נמנעים מלפנות לקבל עזרה כשהן נמצאים בהריון כי הם חושבים “שזה יעבור” ולפעמים תשעת חודשי ההריון עוברים כל כך מהר שהם לא מספיקים בכלל לחשוב על האפשרות שיהיה טוב יותר. לפעמים גם הסטיגמה החברתית בדבר פניה לטיפול פסיכולוגי וקבלת עזרה רגשית חזקה יותר מהצורך לקבלת עזרה. חשוב שתזכרו שבעיות וקשיים שמתעלמים מהם לא עוברים מעצמם.
בהצלחה
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה
מרכז "בחיק האם"
050-3372301
***************************************************************************
מאמר זה נכתב במקור באתר של מרכז רימון "מרכז מומחים" בקישור:

Comments