חרדה מהריון - טוקופוביה
- anati303
- 16 באוק׳ 2021
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 14 בספט׳ 2023
טוקופוביה – מבוא
טוקופוביה היא פחד פתולוגי מהריון ועלולה להוביל להימנעות מלידה. ניתן לסווג פוביה זו כראשונית או משנית. טוקופוביה ראשונית מתוארת כפחד קיצוני של אישה, שאין לה ניסיון קודם בהריון, מלידה. פוביה משנית היא פחד קיצוני מלידה המתפתח לאחר אירוע הקשור להריון או ללידה שנחווה טראומטי בהריון קודם.
מה זה טוקופוביה?
הריון הוא אירוע פיזי, פסיכולוגי וחברתי מרכזי בחייה של כל אישה. ישנן נשים שעבורן, הריון אינו חוויה משמחת, אלא עלול להפוך לאירוע מדאיג ומפחיד. עבור לא מעט נשים, הההריון ובעיקר ההלידה שאחריה, הופכים להיות אירועים מעוררי פחד וחרדה, במימדים שפוגעים בתפקוד וברווחה הנפשית של היולדת ושל משפחתה. זהו מצב של חרדה ששווה להכיר, לדעת לאבחן ולטפל בו.
רוב הנשים מסוגלות להתמודד עם פחדים וחרדות באמצעות טכניקות שונות לעזרה עצמית (נשימות, מיינדפולנס, פעילות ספורטיבית וכולי’), תמיכה חברתית ועזרה רפואית. עם זאת, כאשר הפחד הופך לאימה (חרדה קיצונית) פתולוגית, הוא נקרא טוקופוביה. סוג זה של פוביה ספיציפית, ידוע גם בשם מאיאוסיופוביה (maieusiophobia) או פרטוריפוביה (parturiphobia). הוא תואר לראשונה בספרות על ידי קנאואר (Knauer) בשנת 1897.
טוקופוביה היא פחד קיצוני, פתולוגי מהריון ועלולה להוביל להימנעות מלידה. ניתן לסווג את הפחד מהריון כראשוני או משני.
טוקופוביה ראשונית היא פחד קיצוני מלידה אצל אישה, שלא הייתה בהריון בעבר ואין לה ניסיון קודם בהריון. הפחד מלידה עשוי להתחיל בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת. למרות שהיחסים המיניים עשויים להיות תקינים בקרב נשים שסובלות מפחד מהריון, הן לרוב מקפידות מאד על שימוש באמצעי מניעת הריון ולרוב גם ינסו מגוון אמצעי מניעה. לרוב, טוקופוביה שמובילה להימנעות מהיריון נובעת או קשורה לפחד מהלידה עצמה. חלק מהנשים הסובלות מהתקפי חרדה בזמן ההריון, עוברות הפלה, ניתוח קיסרי או מאמצות ילד במקום ללדת, כאסטרטגיה להמנע מההריון. טוקופוביה משנית אופיינית לנשים שחוו לידה.
טוקופוביה משנית מוגדרת כפחד קיצוני מלידה המתפתח לאחר אירוע מיילדותי טראומטי בהריון קודם (אירוע טראומטי שקשור להריון ובעיקר לתהליך הלידה). עם זאת, טוקופוביה עלולה להתפתח גם לאחר לידה תקינה מבחינה מיילדותית, הפלה, לידה שקטהאו הפסקת הריון.
תחלואה נלווית
פחות נפוץ לראות בקליניקה, אך בכל זאת זוהי תופעה קיימת, שכדאי לדעת על קיומה. קיימת קומורבידיות (כפל תחלואה) בין טוקופוביה לבין דיכאון לפני לידה. כ- 20-78% מהנשים ההרות מדווחות על פחדים הקשורים להריון וללידה. עם זאת, 13% מהנשים, שאינן בהריון, מדווחות על פחד קיצוני מלידה שמביא אותן לדחות את הכניסה להיריון או להמנע ממנו לחלוטין. פחד מהריון, שכיח יותר ואינטנסיבי יותר אצל נשים שטרם ילדו מאשר אצל נשים שילדו בעבר (אישה שטרם ילדה, אינה בהכרח אישה, שלא היתה בהריון). הכוונה כאן היא לנשים שלא היו בהריון כלל או שהיו בהריון ונאלצו ללדת בנסיבות לא טבעיות כגון : הפלה, לידה שקטה או הפלה אלקטיבית (מבחירה).
טיפולים יעילים לטוקופוביה ודרכי התמודדות
טיפול CBT הנקרא גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי – נחשב טיפול יעיל שכן לרוב משך הטיפול קצר, לעומת טיפולים קלאסי. בנוסף טיפול CBT מתמקד ברכישת כלים לויסות עצמי ולניהול נכון של החרדה, כבר בתחילת הטיפול. מטרת התמקדות זו היא להביא לרגיעה והפחתה בסימפטום כמטרה ראשונית. טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה מהריון, נמצא יעיל מאד. פסיכותרפיה (טיפול רגשי או טיפול פסיכולוגי באוריינטציה קלאסית – דינמית), שמטרתה היא להגביר את מודעות העצמית, להכיר את החרדה ואת השלכותיה עלי, להבין את מקורות הפחד ובכך להשיג שליטה טובה יותר בניהול הרגשות, גם כן נמצא יעילה לטיפול בחרדה מפני הריון.
טיפול תרופתי – נועד לטיפול בחרדה, דיכאון או הפרעות פסיכיאטריות אחרות. במקרה שהוצג, מצבה של לילך (המטופלת) היה טוקופוביה עם דיכאון קליני שהגיבו טוב לפלואקסטין (תרופה לטיפול בחרדה ודיכאון). הטיפול התרופתי בבעיות פסיכאטריות ורגשיות שונות, מתקדם ומתפתח בקצב מהיר. ישנו כיום מגוון רחב מאד של תרופות לטיפול בבעיות שונות. מומלץ להתייעץ עם הרופא או המטפל לגבי טיפול תרופתי, גם אם ניסיתן בעבר טיפולים שונים שלא היו יעילים אוהיו כרוכים בתופעות לוואי מפריעות.
הסבר וייעוץ להורים, טרם הלידה, בנוגע להריון, ללידה הצפויה, לבדיקות שיש לערוך ועוד, יכול לסייע מאד להפחתת חרדה, בחלק מהמקרים. גם בדיקות שנעשות טרם ההריון ומהלכו וליווי רפואי מתאים, גם כן יכולים להקל על התמודדות עם הפחדים שעולים במהלך ההריון או לפניו.
מומלץ שתוכניות להתמודדות עם פחדים, חרדות ובעיות רגשיות אחרות (כגון פוסט טראומה), יועברו לקהל הרחב, כחלק מתוכנית מניעה גורפת.
פנייה לגורמים הרפואיים הרלונטים בכדי לדון באפשרויות הלידה הקיימות עבורך. יש לדון בכך עם אנשי מקצוע, שכן לא בכל מצב רפואי, ניתן לאפשר גמישות בקשר לניהול ההריון או למהלך הלידה. עם זאת, כדאי לחשוב יחד עם הצוות מה האפשרויות שכן קיימות עבורך. אולי תחשבי על דרכים שיוכלו לעזור לך ולהקל עלייך את התמודדות עם החרדה.
הדרך היעילה ביותר להתמודדות עם חרדה ללא תרופות, לפחות כמענה ראשוני, היא טיפול פסיכולוגי. במידה והחרדה אקוטית (חריפה) וישנה דחיפות (רצון להריון בהקדם), מומלץ על טיפולים קצרי טווח. יעילותם נבדקה מחקרית והם נחשבים לטיפולים יעילים וקצרים. טיפולים כאלו הם טיפול CBT, טיפול EMDR , טיפול קצר מועד ועוד.
שיהיה בהצלחה
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה
מרכז "בחיק האם"
050-3372301
אודט בוקאי
פסיכולוגית התפתחותית, פסיכותרפיסטית, מדריכה
מרכז "בחיק האם"
054-4554353
***************************************************************************************
המאמר פורסם במקור באתר של "מרכז רימון" - מרכז מומחים בקישור:

Comments