"לא פגשתי את אבא כבר חודש כי אבא במילואים. הוא לוחם כרגע. שומר עלינו".
מה המשמעות של היעדרות דמות ההורה הקבוע במשך כחודש ימים ויותר עבור כל אחד מהגילאים של הילדים?
🙊🙉🙈🙊🙉🙈
היעדרות של אחד ההורים במשך זמן ממושך יכולה להשפיע על הילדים בצורות שונות, תלוי בשלב ההתפתחותי של הילד:
* לתינוק שזה עתה נולד (0-3 שבועות): כל עוד יש דמות התקשרות קבועה ובטוחה שיכולה לספק חום ואהבה כמו גם התייחסות לצרכים הקונקרטיים של התינוק (האכלה, שינה והענות מדוייקת לצרכיו), ההשפעה של ההיעדר תהיה מוגבלת. טיפול עקבי ובטוח על ידי אחד ההורים ו/או קרובים יעזור לבניית אמון של התינוק לאורך זמן.
* לאחר 3 חודשים תינוקות מתחילים ליצור התקשרויות.
חשוב מאוד לעודד אינטראקציות עם ההורה הנעדר כשהוא נמצא.
בהמשך יהיה חשוב לבנות את הקשרים באופן הדרגתי. בשלב זה עקביות היא המפתח ואפשר לפתח אותה ולעבוד עליה בכל שלב.
* ילד בגיל הגן זקוק לתחושה של שגרה וביטחון. חשוב שתהיה לו שגרת יומיום צפויה וג'סטות של ביטחון שיכולות לעבור גם באמצעות ביטויי חיבה מילולית ופיזית. היציבות והאהבה של ההורה, גם אם הוא לא נוכח בפועל כרגע יכולים ליצור מרחב בטוח לצמיחת הילדים.
* ילד בבית הספר היסודי מפתח את המיומנויות הקוגניטיביות והחברתיות שלו. ניתן בשלב זה לתקשר בפתיחות על העדרותו של ההורה ועל התחושות שהילדים מרגישים בגלל שהוא איננו. הילדים צופים באינטראקציות שבין הוריו בצורה גלויה וסמויה (מקשיבים לשיחות טלפון, עוקבים אחר יצירת הקשר שכן נעשה ובציפייה ובשמחה עם חזרתו לחופשה). באופן זה נוצרת למידה של יחסים וקשרים.
* בגיל ההתבגרות נערים.ות מבססים את זהות והעצמאות שלהם. חשוב שתעודדו ביטוי רגשות באמצעות תקשורת פתוחה ולאפשר הזדמנויות לפעילויות משותפות עם כל אחד מההורים המשמעותיים.
******************
בכל שלב, הנוכחות והמאמצים שלכם משפיעים בצורה משמעותית. הקשרים שאתם בונים היום עם הילדים שלכם יהפכו להיות חזקים ומבוססים יותר מחר אם תשקיעו בהם. לפעמים עצם הידיעה שאתם "שם" באהבה שלכם, בדאגה שלכם, תספיק כדי לעבור את התקופה הזאת בשלום. אחכ תוכלו להעמיק יותר את הקשרים.
העיקר שתחזיקו מעמד
ושכולם יחזרו הביתה בשלום!!!
ענת דניאלי
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מדריכה
050-3372301
בקרו באתר הבלוג:
https://www.anatdanieli.com/
Comentarios